Πρέβεζα

Πρέβεζα


Η Πρέβεζα είναι μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη της. Από αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα μέχρι πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Νομού.

Πλούσιο σε ομορφιά είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο απαρτίζεται από παλιές και καλοδιατηρημένες κατοικίες με στενά και γραφικά σοκάκια, από την κεντρική αγορά της πόλης, αμέτρητα μεζεδοπωλεία, ουζερί και ψαροταβέρνες και την πλακόστρωτη παραλία στο λιμάνι της Πρέβεζας όπου το καλοκαίρι προσαράζουν αμέτρητα γιοτ.

Παραλίες του Νομού Πρέβεζας

Αρχικά, όντας μέσα στην πόλη συναντάμε την Κυανή Ακτή σε απόσταση αναπνοής με το αυτοκίνητο ή περπατώντας από το ξενοδοχείο μας 5-10 λεπτά. Η Κυανή Ακτή, έχει ρηχά νερά με αμμώδη παραλία και διαθέτει πάρκινγκ, αποδυτήρια, ντους και καντίνα. Πίσω της βρίσκεται ένα μικρό άλσος με ψιλά δέντρα που προσφέρουν σκιά στον λουόμενο.

Στην πορεία, συναντάμε την παραλία Αλωνάκι. Απέχει περίπου 4 χλμ από το κέντρο της πόλης. Εύκολα προσβάσιμη, κυρίως με αυτοκίνητο ή περίπου 25 λεπτά περπάτημα. Διαθέτει πάρκινγκ, αποδυτήρια, ντους και είναι οργανωμένη παραλία.

Το Μονολίθι, η περιβόητη ακτή της Πρέβεζας, με τα καταγάλανα νερά του Ιονίου είναι μια παραλία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Ο ορίζοντας γίνεται ένα με την θάλασσα και η παραλία φτάνει πιο μακριά από το μάτι. Απέχει περίπου 17 χλμ από το κέντρο της Πρέβεζας, πρόσβαση είτε με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο. Πίσω από την  παραλία βρίσκεται το ομώνυμο αισθητικό δάσος. Το σκηνικό απερίγραπτο, με βαθιά νερά και την αίσθηση του ωκεανού.

Άλλες παραλίες που συνταντάμε κατά μήκος της ακτογραμμής μετά το Μονολίθι είναι η παραλία στο Κανάλι, της Καστροσυκιάς, της Λυγιάς, του Βράχου και της Λούτσας. Όλες τους με φυσική ομορφιά και καταγάλανα νερά.

Εξορμήσεις και σύντομες διαδρομές

Επίσης, η Πρέβεζα έχει μια στρατηγική θέση για διάφορες εξορμήσεις και εκδρομές στις γύρω περιοχές. Εφόσον, περιηγηθείτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα γραφικά πλακόστρωτα στενά δρομάκια της, απαραίτητη ημερήσια εξόρμηση είναι η πόλη της Πάργας σε απόσταση λιγότερο από μια ώρα με αυτοκίνητο και πρόσβαση και με λεωφορείο της γραμμής.

Η κοσμοπολίτικη Πάργα, που θυμίζει νησί η δόμησή της και οι γραφικές της παραλίες γίνεται ένας όμορφος προορισμός που σας δίνει μια διαφορετική και όμορφη αίσθηση. Επίσης οχυρωμένη με κάστρα πόλη και περιτριγυρισμένη από εξωτικές παραλίες με καταγάλανα νερά.

Γνωστή παραλία αυτή του Βάλτου της Πάργας, ένας κολπίσκος που μπορεί να καλύψει και τις πιο απαιτητικές ανάγκες ενός επισκέπτη. Οργανωμένη παραλία με θέα τον κολπίσκο που σχηματίζεται στην παραλία του Βάλτου και το κάστρο από την πίσω όψη του.

Άλλος απαραίτητος προορισμός γίνεται το νησί της Λευκάδας με μόλις 20-25 λεπτά απόσταση με αυτοκίνητο από την Πρέβεζα ή με λεωφορείο της γραμμής από την Πρέβεζα στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας.

Οι αρχαιολογικοί προορισμοί της Πρέβεζας

Η αρχαία πόλη της νίκης, Νικόπολη, είναι ένας από τους πρωταρχικούς προορισμούς για κάθε επισκέπτη της Πρέβεζας. Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, είναι επισκέψιμη και απέχει περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Πρέβεζας.

Άλλος αρχαιολογικός χώρος που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η αρχαία πόλη Κασσώπη όπου βρίσκεται στους λόφους του σημερινού χωριού Καμαρίνα του δήμου Ζαλόγγου της Πρέβεζας. Στον χώρο δεσπόζει το Πρυτανείο ή Καταγώγιο, οικοδόμημα 30X30 μ., διώροφο κατά τις τρεις πλευρές και μονώροφο στην τέταρτη για να μη κρύβει τον ήλιο.

Ας μη παραλείψουμε από την ξενάγησή μας και το γνωστό σε όλους μας Ζάλογγο. Το Ζάλογγο είναι ένα από τα ιστορικά όρη της Ελλάδας, βρίσκεται βόρεια της Πρέβεζας και ανήκει στην οροσειρά των Κασωπαίων της Ηπείρου. Το όνομά του συνδέθηκε με την προεπαναστατική περίοδο του 1821 και ειδικότερα με τον θρυλούμενο Χορό του Ζαλόγγου.

Άλλος απαραίτητος προορισμός είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καναλάκι, στο χωριό Μεσοπόταμος, περίπου 44 χλμ βόρεια της Πρέβεζας.

Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη (ή Πλούτωνα) υιού της Ρέας και του Κρόνου κι αδελφού του Δία, της Ήρας και του Ποσειδώνα και της Περσεφόνης.

Τα κάστρα της πόλης

Το κάστρο που συναντάμε μέσα στην πόλη είναι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πρέβεζας. Κτίστηκε αρχικά από τους Τούρκους. Ο Αλή-Πασάς, από εκεί, είχε τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης. Το κάστρο περιβάλλονταν από την τάφρο(ντάπια), που ήταν έργο του, στις αρχές του 19ου αι. Το κάστρο είναι ένα επίμηκες τετράπλευρο οχυρό με τέσσερις γωνιακούς προμαχώνες και έναν μικρότερο στο μέσο της δυτικής πλευράς.

Έπειτα το Κάστρο Πευκάκια. Ο παράκτιος προμαχώνας των Πευκακίων βρισκόταν ανάμεσα στα ακρωτήρια Σκαφιδάκι και Άκτιο και πρέπει να κατασκευάστηκε ως συνέχεια της τάφρου την ίδια εποχή με αυτή (αρχές 19ου αι.) .Μαζί με το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, εντάσσεται στη β' γραμμή των τούρκικων αμυντικών έργων και έλεγχε το λιμάνι της πόλης.

Η άλλη πλευρά της Πρέβεζας προστατευόταν από το Κάστρο Μπούκας το οποίο βρίσκεται στην σημερινή θέση "Παλιοσάραγα". Η κατασκευή του άρχισε από τους Τούρκους στα τέλη του 15αι. Έλεγχε το λιμάνι της Πρέβεζας και το στόμιο του Αμβρακικού κόλπου και λειτουργούσε ως βάση της στρατιωτικής διοίκησης και φρουράς της πόλης.

Αμβρακικός Κόλπος

Η πόλη της Πρέβεζας βρέχεται από τα νερά του Αμβρακικού Κόλπου και του Ιόνιου πελάγους. Ο Αμβρακικός Κόλπος, ένας από τους έντεκα πιο γνωστούς και αξιόλογους υγροβιότοπους της Ελλάδας και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες της Ευρώπης. Προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR.

Εν κατακλείδι

Η πόλη της Πρέβεζας λούζεται από το Ιόνιο και διαθέτει πλούσια ακτογραμμή κατά μήκος της. Οι παραλίες της είναι πανέμορφες είτε αμμώδης είτε με ψιλό πετραδάκι, εύκολα προσβάσιμες και οι περισσότερες είναι οργανωμένες.

Η περιήγηση στον Νομό της Πρέβεζας μπορεί να γίνει μια αξέχαστη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες του. Έχει την δυνατότητα να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένας απαιτητικός επισκέπτης. Η ιστορία του Νομού και οι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτει, η ομορφιά του και οι πανέμορφες και καταγάλανες παραλίες του, οι γραφικές πόλεις, όλα μαζί συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα που θα μείνει αξέχαστη στον οποιοδήποτε φιλοξενούμενο.

Other Hotels of Mast Group: